KİTAP TANITIMLARIM 45.

PSİKANALİZ KONUŞMALARI” – Tevfika Tunaboylu İkiz, Bağlam Y., 194 s., 1. Basım, 2005.

“Biz psikanalistler, seanslardaki suskunluğumuzu konferanslarda tam tersine çeviririz.”

Bağlam yayınlarının “DÜŞ/DÜŞÜN” serisinin 14 numaralı bu kitabının yazarı, İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde Profesör. Yayınevinin, psikanaliz üzerine özellikle yerli akademisyen ve yazarlardan epey kitabı var gördüğüm kadarıyla. Bu, bana hediye gelen kitaplardan birisiydi ve konu psikanaliz olunca dikkatlice okumak durumunda hissettim kendimi elbette.

Kitap, adı üstünde, yazarın çeşitli toplantı/konferanslarda psikanaliz üzerine yaptığı konuşmaların derlemesi. Önsöz harici 12 bölümden, dolayısıyla o sayıda farklı kongre konuşmasından oluşuyor. 10-20 sayfa arası uzunluktaki bölümlerin isimlerini yazmak istiyorum:

 

1.      Dini Topluluklardaki Bilgi Aktarımına Psikanalitik Bir Bakış

2.      Hasta Beden/Erotik Beden: Ergenlerle Psikanalitik Yönelimli Gevşeme Tedavileri

3.      Psikosomatik Hastalıklarda Psikanalitik Psikoterapi

4.      Osmanlı Tıbbında Melankoli Sınıflaması: Malihülya Hastalığı

5.      Anne Kız İlişkisi; Cinsel Gelişimin Öbür Yakası

6.      Düşlemler

7.      Ruhsallığın Oluşumunda Kültürün İşlevi

8.      Öğrenimde Şiddet

9.      “Her Şeyim Var Bir Tek Çocuğum Eksik” Histeri-Psikosomatik Kavşağında Bir Sorunsal Olarak Psikojenik Kısırlık

10.  Projektif Testlerin Klinik Psikolojide Kullanımı

11.  Psikanalitik Psikoterapiler

12.  Yaratıcılık ve Psikanaliz: F. Dostoyevski’nin Yaşamına Bakış

Bölümlerin isimlerinden, içerikleri kolayca anlaşılacağı için ayrı ayrı anlatmaya gerek duymuyorum. Belirtmek istediğim nokta psikanalizin sosyoloji, edebiyat, sanat gibi diğer disiplinlerle olan güçlü bağı sayesinde, o dallara bakışını okumanın, daha doğrusu o alanlar üzerinden psikanalitik okumalar yapmanın oldukça keyifli bir entelektüel uğraş olduğu. İlk bölümde, özellikle İslami tarikatlar ve üyelerinin duygu-düşünce yapıları analiz ediliyor. 4. bölümde benim için oldukça ilgi çekici olan melankolinin Osmanlı Dönemindeki karşılığını okuyoruz. 9. bölümdeki, fizyolojik sorunları olmamasına rağmen psikolojik olarak gebe kalamayan kadınlar konusu da ilginçti. 10. yazıda Rorschach ve TAT testlerinin anlamı ve detayları da oldukça ilgi çekiciydi benim için. Ve elbette son bölümde Dostoyevski’nin kısa hayat hikâyesi üzerinden yapılan psikanalitik açılım ayrı güzeldi. Dostoyevski’nin epilepsi hastası ve kumarbaz olduğunu bilmeyenimiz yoktur zaten. Bunun nedenleri ve yazılarıyla olan ilişkisi irdelenmiş.

Çok detaylı olarak kitabı anlatma gereği duymadım. Kitabı okumak için öncelikle psikanaliz, Freud ve belki Lacan hakkında bilgi birikimine ve ilgiye sahip olmak gerekiyor elbette. Sonuçta bu konuları çalışan bir Profesör tarafından yazılmış.

Yorumlar

SİZİN İÇİN ÖNERİLEN DİĞER İNCELEMELER