KİTAP TANITIMLARIM 193-195.

 

“GİZEMİ ÇÖZÜLMEMİŞ TARİHİ OLAYLAR” – Kolektif, Karakarga Y., 126 s., 1. Baskı, 2019.

 

“DÜNYACA ÜNLÜ GİZEMLİ OLAYLAR” (World Famous Strange Mysteries) – G. L. Sahai ve Dr. J. G. Varna, Platform Y., 119 s., 2009.

 

“EVRENDEKİ BİLİNMEYENLER – GARİP OLAYLAR” – Jenny Randles, Gün Y., 232 s.

 

Geceleri bazı insanların sürekli duydukları “hummm” sesi, alevlerin içinde durup yanmayan insanlar, çürümeyen cesetler, evi basan kötü ruhlar, ekin halkaları, uzaylılar tarafından kaçırıldığını iddia edenler… Birçoğu çözülememiş, gizemli kalmış olayları ve olguları içeren 3 farklı kitabı sizlere kısaca tanıtacağım. Tekinsiz kurguları seven insanlar ister istemez gerçekten yaşanıldığı iddia edilen korkunç ya da gizemli olaylara ilgi duyuyor. İşte ben de onca fantastik kitabın arasında bunları, başlıklarından dolayı edindim ve okudum. Söz konusu sanatı sevmeme fakat bunların insanın hayal gücünün ürünü olduğunu düşünmeme rağmen; evrende (belki de evrenlerde) insan aklını aşan gerçeklikler, bilmediklerimiz olabileceğine inananlardanım. Elbette bu tür olaylarda önce rasyonel bir açıklama aranır ve çoğunlukla bulunur.  Ancak bazı olaylarda, olgularda bu açıklamalar yapılamamış ve/veya tam olayı aydınlatamamıştır. Bu açıdan yaklaşıldığında bu kitapları okurken bazen olanlara inanmıyorsunuz, ancak bazen gerçekten ürperiyorsunuz. Çünkü çok kişinin tanıklık ettiği olaylar da var. Geçelim şimdi kitaplara:   

Karakarga’nın kitabı, https://www.tarihiolaylar.com/ sitesinin ekibi tarafından hazırlanmış. Kitapta yer alanlar ve daha fazlası, web sayfalarında da yer alıyor. Seyahatte kolayca yanınızda taşıyabileceğiniz, cep boy ebadında. Her biri birkaç sayfada anlatılan, 20 civarı gizemli olay içeriyor. Hiçbirisi detaylı – derinlemesine bilgi edinebileceğiniz ayrıntıda olmamasına rağmen (vikipedi bile daha ayrıntılı), ilgi çekici olaylar var. Bir çırpıda bitirilebiliyor kitap. En azından ilginizi çeken olayları internette araştırıp daha derin bilgilerin peşine düşmenize ön ayak oluyor. İçeriğine kısaca değineyim: herkesin yediği ekmekten delirdiği 1951 Point Saint Esprit olayı, geceleri duyulan “hum” sesi, 18 ay kafasız yaşayan tavuk Mike, herkesin birdenbire dans etmeye başladığı 1518 dans salgını, 8 dağcının cesetlerinin korkunç şekilde bulunduğu Dyatlov geçidi vakası, 51. Bölge, Kennedy ve Rasputin suikastları, uzaydan gelen sinyal, Tutankamon’un tabutu laneti, Mısır piramitleri, Mu kıtası, Karındeşen Jack, gizli deneyler, kaybolan pilot ve yolcular, 11 Eylül olayındaki çelişkiler,  lanetli bir araba vs.

Platform Yayınları’nın kitabı ise belli küçük kategoriler ışığında 24 kısa bölümden oluşuyor. Yine, önceki kitaptaki gibi, bilgiler yüzeysel. Artı yönü, fotoğraflarla zenginleştirilmiş olması. Bu fotoğraflar siyah-beyaz. Bu da bazen daha ürpertici bir atmosfer veriyor ama bazen de daha iyi görmek adına renkli olmasını istiyoruz. Tabii, çekildikleri tarihte renk olmayabilir fotoğrafta. Bu kitapta spesifik gizemli olayların yanında bazı gizemli olgular da kısaca işlenmiş: hipnoz, tesadüf, rüyalar, bilinçaltı gibi. Lakin bunların her biri ayrı kitaplar halinde anlatılması gereken dev konular olduğu için çok yüzeysel kalmış durumda. Bunun dışında kitap içeriğinden bazıları: bakarak kaşık eğen Uri Geller, saklı hazineler, yanmayan insanlar, sudaki canavarlar, hayaletler, çürümeyen cesetler, gizemli yapılar, lanetler ve 1855 Devon kasabasında kardaki “şeytani ayak izleri”…

Diğer iki kitaptan daha kapsamlı ve sistematik olan, Gün Yayıncılığın kitabı ise yine 21 bölümden oluşuyor. Bir önceki kitap gibi, bazı genel olgular burada da irdelenirken, olumlu bir fark olarak daha ayakları yere sağlam basan bilimsel destekli bilgiler ve daha doyurucu açıklamalara sahip olmasını görüyorum. Ayrıca her ana başlık altında aynı isimli bazı alt başlıklarla (Geçmişe Bakış, Böyle Bir Deneyimi Yaşamak, Günümüzde Durum gibi) daha keyifli, sistematik ve karşılaştırmalı bir okuma deneyimi sağlanmış. Kitabın diğer bir artısı, her olaya önce rasyonel açıdan yaklaşması. Yalnız, feci derecede yazım hataları var. Daha da vahim olan, bunların bir kısmının çevirmenin Türkçeyi iyi bilmemesinden kaynaklandığının kesin olması (öncesindeki kelimenin son harfi sert sessiz olan “-de, -da” bağlaçlarının “-te, -ta” şeklinde yazılması gibi). Ayrıca, kitabın orijinal ismi ve basım tarihini, Künye kısmında bulamadım. Bu kitabın da içeriğine göz atalım: uzaylılar tarafından kaçırılma olayları, melekler ve hayaletler, ekin halkaları, yıldırım küreleri, rüyalar, kozmik mesajlar, yerkürenin gizemleri, durugörü (clairvoyance), duru rüya (lucid dream), telekinezi, telepati, kâhinlik, medyumluk, astral seyahat, hipnoz, poltergeist (kötü ruh baskını), reenkarnasyon, kendiliğinden yanma vs.

Bazı olayların bilimsel - rasyonel açıklamaları var: kayıp pilot, deprem ışıkları ya da göl canavarı gibi (bir çeşit hayvan). Birkaç olay da, sanırım kitapların yazıldığı tarihte çözülmemişti ama günümüzde biliniyor. Örneğin, Mars’ta görülen insan yüzü şeklinin bir dağ ve gölgesi olduğu, daha net fotoğraflar sayesinde ortaya konuldu. Bazıları ise benim açımdan, insanların ürünü: ekin halkaları ya da bazı hayalet görme vakaları gibi. Ancak, çok fazla insanın uzun süre boyunca tanık olduğu (olayların içindekiler ve araştırmacılar) ruh-hayalet vakaları, UFO vakaları,  birçok tanığın önünde ateşte yürüyüp yanmayanlar,  Tutankamon’un mezarını açan ve bu çevrede bulunan herkesin gizemli ölümleri gibi olaylar insanı germiyor değil.

Sonuç olarak, garip ve gizemli olaylara-olgulara ilgi duyanlar için güzel bir okuma deneyimi olacaktır. Göz atın derim.

Yorumlar

SİZİN İÇİN ÖNERİLEN DİĞER İNCELEMELER