KİTAP TANITIMLARIM 109.

 

“EDGAR ALLAN POE”- Hanns Heinz Ewers, Laputa Y., 54 s., 1. Baskı, 2020.

 

“Yüce düşlerinde yalnızdı…”

 

1871 doğumlu Alman yazar, bir önceki kitap tanıtımımda “Örümcek” adlı öyküsüyle yer alıyordu. Bu kitap ise Edgar Allan Poe hakkında, biyografi denebilir. Ancak, düşsel bir atmosferde anlatıyor Poe’yu. Elhamra’nın korularında tam da Poe’ya yakışacak bir atmosferde şairane bir dille anlatıyor yer yer.

Öncelikle Poe hakkında okuduğu tüm yazılarda müthiş bir hayal kırıklığına uğradığından, Poe’yu anlayan tek kişinin Baudelaire olduğundan söz ediyor. Kendisi de esrardan sanat yaratan Baudelaire’in, afyon ve alkolden olağanüstü güzellikte eserler ortaya çıkaran Poe’yu iyi anladığından dem vuruyor. Diğer yazarların Poe’nun içki içerdi-içmezdi tartışmalarından bahsediyor ve bunların kafalarını birbirine vurmak istediğini söylüyor. Sanata ve sanatçıya ahlakçı yaklaşıma karşı olduğundan, Anglosaksonların kendi sanatçıları hakkında böyle tartıştıklarından ama Almanların bunu yapmadığından bahsediyor. Keyif verici madde kullanmayan sanatçıların olmadığını iddia ediyor. Daha sonra sanat ve doğa karşılaştırması yapıyor, sanat ve sanatçı kavramlarını tanımlıyor. Oradan Poe’nun hayatına geçiyor. Bir taraftan Elhamra’da düşsel bahçelerde yürüyüp etrafı anlatıyor. Poe’nun özellikle öleceğini bile bile evlendiği kuzeni Virginia’nın hastalığından, nasıl Poe’nun gözü önünde eridiğinden bahsediyor. Poe’nun nasıl trajik, acı dolu, fakir bir hayat yaşadığını anlatıyor.

Poe’nun öykü ve şiirlerinden bazılarını da yazarın hayatı bağlamında irdeliyor. Özellikle “Kuzgun” (The Raven) şiirinin edebiyatta bir benzerinin olmadığından bahsediyor. Hayatından ve ölümünden diğer detayları da anlatıyor. Hatta bir bölümde Poe’nun ruhuyla sohbet ediyor, kurgusal olarak... Yazıdan sonra kitapta bir illüstrasyon galerisi var, 10 sayfalık. Poe’nun öykü ve karakterlerinden çizimler yer alıyor.

Dolayısıyla gotik edebiyatın üstadı Poe üzerine hissiyatlı ve samimi bir biyografi okumak isterseniz kitabı tavsiye ederim. Ancak, öncelikle Poe’nun öykü ve şiirlerini okumuş olmanız gerekir diye düşünüyorum.

Yorumlar

SİZİN İÇİN ÖNERİLEN DİĞER İNCELEMELER