KİTAP TANITIMLARIM 27.

 


“YÜCE TANRI PAN” (The Great God Pan) – Arthur Machen, İthaki Y., 80 s., 1. Baskı, 2018.

 *“ET DIABOLUS INCARNATE EST. ET HOMO FACTUS EST”

*Ve şeytan ete kemiğe büründü. Ve insan oluştu

En çok okuduğum tarzdır korku. Lovecraft ve Stephen King başta olmak üzere karşıma çok çıktı Arthur Machen’in bu öyküsü. Sonunda kitabı edinip okudum. 77 sayfa ve 8 bölümden oluşan öykü, 19. Yüzyılın sonlarında yazılmış. Del Toro’nun meşhur filmi “Pan’ın Labirenti”nin de esin kaynağı olmuş. Galli yazar arka planda Yunan tanrısı Pan’ı korku figürü olarak kullanarak, bir deney sonucunda Londra’da yaşanan dehşet, ölümler, intiharlar üzerinden yapılandırıyor kurgusunu. Kitapta korku, kesinlikle göz önünde şiddet gerçekleştiren, yerinizden sıçratan güncel mantalitede değil, gizem ve tekinsizliğin ve ipuçları aracılığıyla çözülen olayların yarattığı merak ve gerilimin üzerinden klasik bir biçimde aktarılıyor. Aralara serpiştirilen Latince cümleler ve bedensel deformasyonun yarattığı “body-horror” kısımları okumaya değerdi.

Dr. Raymond’un yaptığı bir deneyle açılan başka boyutlar ve bir kız çocuğu, öykünün iskeletini oluşturuyor. Yaratığın kendisinin değil, fikrinin verdiği dehşetle yoğrulmuş kurguda, karakterlerin gerçekçiliği ve anlatım temposu da kısa sürede okumamızı sağlıyor. Tarzı da Lovecraft’a benzettim; hem kurgu hem dil olarak.

Bitirdikten sonra üzerimizde bir şok etkisi bırakmasa da korku edebiyatının erken dönem örneklerinden olan ve takipçilerine etki eden bu öyküyü, türün fanı olarak okumanın vizyonumu genişlettiğini söyleyebilirim. Türü sevmeyenler ise sıkılabilir.

 

SEÇTİĞİM ALINTI:

 “İnsan gözlerinden öylesi bir cehennemi tutkular karışımının fışkırabileceğini düşünmezdim; bakarken neredeyse bayılıyordum. Kayıp bir ruhun gözlerime baktığını biliyordum. Adamın dış formu aynı kalmıştı ama içi cehennemle doluydu. Azgın bir arzu ve ateş gibi bir nefret, yitik bir umut ve ağzı kapalı olmasına karşın geceye haykıran bir dehşet; umutsuzluğun topyekûn siyahlığı…”

Yorumlar

SİZİN İÇİN ÖNERİLEN DİĞER İNCELEMELER