KİTAP TANITIMLARIM 167.

“YENİ VAMPİRİN EL KİTABI” (The New Vampire’s Handbook) – Kolektif, Derin Y., 223 s., 1. Baskı, 2010.


“Vampir fanatikleri seni değil, senin var olma ihtimalini sever.”


Bazen, yoğun zamanlarda hafif kitaplar okumak kafa dağıtmak açısından iyi oluyor. “Gecenin yeni yaratıklarına kılavuz” alt başlığı taşıyan, birkaç vampirizm meraklısı yazarın ürünü olan bu kitabı da böyle bir dönemde okudum. Kitabın; 1542 yılında, Karpat Dağları eteklerinde bir kasabada terzilik yapan ve bir vampir tarafından ısırılarak vampire dönüştürülen Milos Prockofijev yazıldığına dair kendisinden bir önsöz okuyoruz. Günümüzde hala yaşayan bir vampir olan, diğer bilinen ismiyle Milos Proctor, biz vampirlere detaylı bir kılavuz hazırlamış. Evet, kitabın giriş cümlesinde ne diyor zaten: “Bunu okuduğuna göre sen bir vampirsin.”

Aslen birkaç Amerikalı vampir sevdalısı yazar tarafından, yukarıda bahsettiğim şekilde bir kurmacayla yazılmış kitap. Amaç şu: sen şu an günümüzde yaşayan bir vampirsin ve bu kitapta senin için her şey var! Gerçekten her şeye kafa yormuşlar. Resim ve çizimlerle de desteklenen kitap mizahi bir pop-kültür ürünü olarak değerlendirilebilir. Amerikan mizahı, sizi kahkahadan kırmasa da yer yer gülümsetecektir. Dediğim gibi, hafif bir kitap. Bazen kafa dağıtmak iyi oluyor.

Kitapta 5 ana bölüm var: Sağlık ve yaşam kalitesi, beslenme, insan ilişkileri, toplum ve kültür, yaşam tarzı… 37 alt bölüm var toplamda. Ayrıca ek kısımlar, sözlük, yazar ve çizerler hakkında bilgiler de kitabın sonunda yer alıyor. İlk bölümde yeni bir vampirsen yeni vücudun nasıl olacak, sindirim-boşaltım sistemleri nasıl değişecek, kas-sinir–iskelet sistemin vs. üzerinde duruluyor. Yeni bir vampirseniz artık sıçamayacaksınız… Kandan başka bir şey tüketmeyeceğiniz için… Daha hafif, daha hızlı ve daha güçlüsünüz. Hızlı refleksler, gelişmiş duygular, zihin kontrolü, hayvanları kontrol etme gibi yeni güçleriniz var. Bunun yanında zayıflıklarınız da olacak: sarımsak, aynada yansımanızın olmaması, davet edilmeden bir eve girememe, gümüş, ateş, kazık, güneş ışığı. Ayrıca düşmanlarınız var: köylüler, intikamcılar, avcılar, kurt adamlar vs. Zaman kavramınız değişecek. Varoluş acınız artacak. Bu bölümde ayrıca vampir sağlığı ve cinselliğine de değiniliyor.

İkinci bölümde ise beslenmeden bahsediliyor. Yaşınıza göre günlük kan tüketimi, açlığın etkileri, aşırı beslenmenin etkileri, av seçimi ve avını baştan çıkarma yöntemleri, başarılı beslenme ipuçları, hayvanlarla beslenme, tehlikeler karşısında yapabilecekleriniz, gizlenme vs. İnsanları Tip A, Tip B vb. kategorilere ayırıp hangi tipin sizin için uygun olacağı kısmı, sosyokültürel anlamda da ilginç olmuş. Ayrıca ABD’de uygun avları bulabileceğiniz lokasyonlardan bahsediliyor. Amerikalı vampirlere yazılmış kitap sanırım daha çok.

Üçüncü bölümde insanlarla ilişkiler, bir insanla aşk yaşama, evlenme, vampir fanatikleriyle baş etme, çok uzun yıllar önceden tanıdığın bir insanla karşılaştığında yapılması gerekenler, yemekli ortamlarda yer gibi yapmak gibi bazı durumlarda uygulanması gereken yöntemlerle vampir olduğunu insanlardan gizleme, bir yere girebilmek için kendini davet ettirme, medyadan uzak durma gibi konular irdeleniyor. Sonraki bölümde ise diğer vampirlerle ilişki kurma, vampir klanları ve konseyleri, vampirler arası çatışmalar ve bir vampiri öldürmek için yapmanız gerekenler (bir kardeş kardeşi vuruyor ne diye :p), vampir çeşitliliği, sosyal sorumluluklar, taşınma, köle ve yardımcılardan bahsediliyor. Son bölümde ise zamana ayak uydurmak için yapmanız gerekenler anlatılıyor. Tarz, konuşma, giyim, yaşına göre davranma, maddi durumlar, seyahat araçları ve dikkat edilmesi gerekenler, tabutlar ve tabut olarak kullanabileceklerinden bahsediliyor. Ek kısımlarda ise dünyada egemen vampir aileleri, semboller, konaklanacak uygun yerler ve yararlanabileceğiniz internet kaynakları yer alıyor.

Anlayacağınız, birkaç yazar oturmuş ve günümüzde bir vampirin nasıl yaşayacağı, nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda detaylı olarak kafa yormuş. Bolca vampirizm klişelerinden yararlanıp aralara da kendilerinden farklılıklar serpiştirmişler. Yukarıda kısaca değindiğim konuların detayları için kitabı okuyabilirsiniz.

Sonuç olarak daha çok “teenager” kesime hitap edebilecek, hafif mizahlı bir pop-kültür kitabı olmasına rağmen vampirizmin şiddetli fanıysanız kafanızı dağıtıp keyifli zaman geçirmenizi sağlayacaktır. Yoğun ya da ciddi bir şey beklemeyin. 


“Gökyüzü geceleri ne kadar da güzel oluyor. Sonsuza kadar yıldızların altında yaşamak istemez miydin?”

Yorumlar

SİZİN İÇİN ÖNERİLEN DİĞER İNCELEMELER