KİTAP TANITIMLARIM 132.

 

“BOTHON” – H. P. Lovecraft, H. S. Whitehead, Laputa Y., 63 s., 1. Baskı, 2020.

 

“O gümbürtü de neyin nesi?”

 

Lovecraft’tan okumadığım bir kurgu öykü kalmadığını sanıyordum. Bu kitaba adını veren öykü, nadir bilinenlerdenmiş araştırmalarıma göre. Hatta Lovecraft’a ait hemen hemen her şeyin olduğu https://www.hplovecraft.com sitesinde bile yer almıyor öykü. Laputa’nın bir çırpıda keyifle okuduğum “Küçük Karanlık Kitaplar” dizisinin 5. kitabı bu. Diğer dördünü de tanıtmıştım zaten.

Hikâye bana Lovecraft’tan ziyade ortak diğer yazar Whitehead tarafından yazılmış da, Lovecraft küçük katkılar yapmış izlenimi uyandırıyor. Bu izlenimimin nedenlerinden bahsedeyim. Lovecraft’ın tüm öykülerini okumuş birisi olarak, daha önce de detaylı yazdığım gibi, öykülerin bir takım ortak özellikleri var. Bir bütün oluşturuyorlar. Kozmik canlılar, ölümden geri dönüş, evrende insanın önemsizliği gibi… Bu öykü ise söz konusu özellikleri içermiyor. Uzak geçmişle bugün arasındaki paranormal bağlantı, Conanvari bir kahramanlık, savaş atmosferi ve aşk temaları içeriyor. Hele ki aşk, Lovecraft öykülerinde asla göremeyeceğimiz bir tema.

Hikâye, Powers Meredith adlı, modern zamanlarda New York’ta yaşayan karakterin sanrıları ile uzak geçmişte Bothon adlı imparatorun hayatı arasındaki bağlantıyı merkeze alıyor. Bölümlere ayrılmamış, tek parçalı anlatımda bir Meredith’in bir Bothon’un zamanına giderek iki zamanda yaşananların izini sürüyoruz. Meredith’in yaşadıkları psikoloğuyla birlikte çözülmeye çalışılırken, Bothon’un zamanında ise krallıklar, savaşlar, Leydi Ledda ile olan aşkı ve meşhur kayıp kıta Atlantis, Mu meseleleriyle haşır neşir oluyoruz. Deprem, ipucu olarak kullanılan bir olay öyküde.

Lovecraftvari küçük parçalara; hiçbir dile ait olmayan garip ve arkaik bir lisan, olması imkânsız bir gerçekliği algılayan insanın düştüğü dehşeti örnek olarak gösterebilirim. Doğaüstü kurgu, korku-gerilim sevenler bir çırpıda keyifle okuyabilir kitabı.

 

“Böyle bir durum, neredeyse eşsiz olacak kadar nadirdir. Sıradan bir psikiyatr, uzmanlık alanında bu tür bir şeye hiç rastlamadan hayatı boyunca çalışabilir.”

Yorumlar

SİZİN İÇİN ÖNERİLEN DİĞER İNCELEMELER