KİTAP TANITIMLARIM 105.

“YUGGOTH’TAN MANTARLAR” (Fungi from Yuggoth)- H.P. Lovecraft, Laputa Y., 64 s., 1. Baskı, 2020.

 

“Örtülü şekilde, hiçlik boyunca ve uzayda.

Ve yitik çağları ise kendi alemlerinde.”

 

Lovecraft’tan şiirler! Tanıtımı burada bitirebilirim, başka söze gerek var mı? Yazarın fanları bir saniye tereddüt etmesin kitabı edinmekte.

Üstadın şair yönü pek bilinmez, öyküleri ve novellalarıyla bilinir. Bir süre önce tüm kurgu öykü-kısa romanlarını içeren detaylı bir tanıtım yapmıştım. Gönlümü fethetmeyi sürdüren Laputa Yayınları ise dilimize şiirlerini kazandırdı. 36 adet şiirden oluşuyor kitap.

Önsözler, şiirler, eskizler ve açıklamalar şeklinde bir bölüm diziliminden oluşuyor kitap. Önsöz kısmında çevirmen bize çeviri sürecinden bahsediyor. Şiirlerin orijinalleri kitapta yok maalesef, keşke olsaydı. Yalnızca çevirileri var. Dolayısıyla biçimsel bir yorum yapmam imkansızlaşıyor burada. Şiirin çevrilebilirliği de ayrı bir tartışma konusu biliyorsunuz. Zaten çevirmen bu konulara değiniyor önsözde. Ancak, çeviride anlama bağlı kalındığı için semantik açıdan değerlendirme yapabilirim şiirler hakkında.

Şiirler, Lovecraft’ı bilenlerin kesinlikle hemen onun tarzını tanıyacağı tema, imge, mekân ve olaylar içeriyor. Zira öykülerindeki tüm bu yapılarla bütünlük ve benzerlik oluşturuyor. Gizli bir bilgi keşfetmek, kozmik dehşet, rüyasal ortamlar, ötelerden gelen yaratıklar, yeraltındaki dehşet vs. Daha girişten birkaç şiir birbirinin devamı niteliğinde bir öykücük oluşturuyor. Metruk ve gizli bir yerde bulunan karanlık bir kitabın yarattığı dehşetten kaçıyor anlatıcı.

Lovecraft kendi yarattığı evrenden birçok karakter ve mekâna da yer veriyor şiirlerde. Nyarlathotep, Azathoth, Yüce Eskiler bu karakterlerden bazıları. Innsmouth, Yuggoth, Leng ise mekanlara örnek. 20. Şiir olan “Night-Gaunts”, “Zebaniler” diye çevrilmiş. Bence olduğu gibi bırakılmalıydı. 11. Şiir “Kuyu” epey ilgimi çekti. Sonsuz derinlikte kazılan bir kuyunun laneti… Alıntıda buna yer verdim zaten aşağıda.

Kitabın sonunda da kapak tasarımıyla ilgili bilgilendirme ve alternatif kapak tasarımları yer alıyor. Zamanın meşhur korku magazini “Weird Tales” tarzı yapılmış kapak.

Sonuç olarak Lovecraft sevenlerin kaçırmaması gereken bir kitap. 3 kez okudum bile ben. Yazara yeni başlayacaklar için ise öncelikle öykülerini okumalarını gerekli görüyorum. Yoksa şiirlerin bağlamını kafanızda oturtamazsınız.

 

SEÇTİĞİM ŞİİR:

 

XI. KUYU

Rençper Seth Atwood geçmişti seksen yaşını,

Kuyu kazmaya çalıştığında, kapısının kenarına

Eb idi tek yardım edeni durmadan kazmasına.

Biz ise güldük ona, umduk aklıselim olmasını.

Ancak Eb de yitirdi aklını umduğumuzun yerine

Bu yüzden gönderdiler köydeki onu çiftliğe

Tuğlayla kapattı kuyu ağzını Seth ise

Sonrasında sol kolundaki atardamarını kesti.

 

Cenazeden sonra mecbur hissettik

Kuyuya gidip, ağzını açmaya.

Fakat bir tek gördük merdivenlerinin

Bilinmez bir karanlığa indiğini

Ve tekrardan tuğlayla ördük kuyuyu

Çünkü anladık ölçülmeyecek kadar derin olduğunu.

 

NOT ve TEŞEKKÜR: Bu tanıtımım BATAKLIK Fanzin'de yayımlanmıştır. Bunun için Ahmet Finrod ve değerli dostum Selvin Flames'e teşekkür ederim.

Yorumlar

SİZİN İÇİN ÖNERİLEN DİĞER İNCELEMELER