KİTAP TANITIMLARIM 37-39.

 Adam Phillips:

“YASAK OLMAYAN HAZLAR” (Unforbidden Pleasures), Metis Y., 154 s., 1. Basım, 2017.

Psikanalitik denemelerden oluşuyor kitap. Tüm bölümler bir bütünü oluşturuyor. Yasa, yasa mekanizmaları, yasaklar, yasaklara olan arzu ve yasak olmayan arzulardan bahsediyor. Yasak olmayan hazzı, yasak olanın karşıtı olarak görüyor. Örneğin "itaat". Eğer ihanet ve aldatma yasak bir hazsa, itaat de yasak olmayan hazdır diyor. Tanrı'ya veya bir ilişkiye itaat gibi. Sonra; özeleştiri var. İnsanın kendini sorgulamasının haz verdiğini söylüyor. Bunun gibi... Ayrıca, Freud başta olmak üzere bolca psikanalist, filozof ve edebiyat yazarlarına göndermeler var. Bu adamda ilginç topikler var; gıdıklanma üzerine psikanalitik deneme yazan birisinden bahsediyoruz. Sosyolojik açılımlar yok, sanırım modern insanı temel alıyor.

 

“TEKEŞLİLİK” (Monogamy), Metis Y., 122 s., 4. Basım, 2017.

Tekeşlilik, sadakat ve ihanet üzerine yazılmış aforizmalardan oluşuyor kitap. Her sayfada 1-2 paragraf, hatta bazen tek cümle olduğu için tek seferde kısa sürede bitirilebiliyor kitap. Psikanalitik aforizmalar bunlar. 

 

“ÖPÜŞME, SIKILMA VE GIDIKLANMA ÜZERİNE” (On Kissing, Tickling and Being Bored), Ayrıntı Y., 153 s., 3. Basım, 2012.

Enteresan konularda 11 psikanalitik denemeden oluşuyor kitap. 3 tanesinin topiği, kitabın başlığındakiler. Özellikle fobiler, yalnızlık, öpüşme, sıkılma ve psikanalistin anneye benzetilmesinin ele alındığı bölümler ilgi çekiciydi.

Psikanaliz alt yapınız var ve/veya ilgi duyuyorsanız kitapları okumak isteyeceksiniz.

Yorumlar

SİZİN İÇİN ÖNERİLEN DİĞER İNCELEMELER