KİTAP TANITIMLARIM 107.

“TEKİNSİZLİĞİN PSİKOLOJİSİ ÜZERİNE” (On the Psychology of the Uncanny)- Ernest Jentsch + “TEKİNSİZLİK ÜZERİNE” (The Uncanny)- Sigmund Freud, Laputa Y., 76 s., 1. Baskı, 2019.

 

“Tekinsizlik, edebiyatta, öykülerde ve hayal ürünü eserlerde tasvir edildiği gibi, aslında ayrı bir tartışmayı da hak ediyor.”


Korku edebiyatıyla haşır neşir olanların karşısına çok çıkmıştır Freud’un bu makalesi. Nihayet dilimizde. Üstelik Freud’un atıfta bulunduğu ve etkilendiği öncül bir makale ile birlikte. İlk makale Alman psikiyatr Ernst Jentsch tarafından, 1906 yılında yayımlanmış. Kitapta 18 sayfa uzunluğunda yer alıyor. Freud’un makalesi ise geri kalan sayfaları oluşturuyor.

Yazarların çok kısa biyografileri haricinde herhangi bir önsöz yok kitapta. Aslında biraz bahsedilse iyi olurdu. İlk makalede Jentsch, tekinsizlik hissinin psikolojik olarak oluşumundan, mekanizmalarından bahsediyor. Tarihsel süreçte eski insanlardan günümüze, o hisse projeksiyon tutuyor. Üzerinde durduğu iki dışsal formül var: hareketsiz-cansız varlıkların canlı gibi hareket etmesi ve tam tersi olarak da canlı varlıkların hareketsiz kalması. Örneğin ormanda bir ağaca yaslandınız ya da bir kayaya. Hareket etmeye başladı gibi... Çocukların ve yetişkinlerin tekinsizlik hissiyle baş etme durumlarını anlatıyor sonra. Edebiyattan da bir örnek öykü veriyor ki benim için de başyapıttır: E.T.A. Hoffmann’ın “Kumadam” öyküsü.

Freud ise konuyu daha derinlemesine açıyor. Öncelikle Almanca’daki “tekinsiz” kelimesinin karşılığı olan “unheimlich” sözcüğünü inceliyor. “Heimlich” in zıttı olarak ele alıyor. Birçok farklı anlamı var aslında sözcüğün. Daha sonra tekinsizlik hissi yaratan kişi, nesne, durum ve olayları irdeliyor. Jentsch’in makalesine atıfta bulunarak oyuncak bebeklerin gerçek sanılmasından bahsediyor ve oradan yine “Kumadam” öyküsünü işliyor. Üstelik uzunca işliyor. Öyküyü detaylı anlatıyor, karakterleri analiz ediyor. Tekinsiz kurgunun en yetkin örneği olarak gösteriyor Hoffmann’ı. Diğer yazılarına da biraz değiniyor. Yine edebiyattan, mitolojiden bazı yazılara ve kitaplara değiniyor. Konuyla ilgili hipotezler ortaya atıp bunları kanıtlama yoluna gidiyor. Psikanalitik olarak tekinsizlik inceleniyor yani.

Evet, kurgu bir kitap olmadığı için üzerine uzun yorum yapmıyorum. Korku, gerilim edebiyatı ve bu duyguları yaratan durumları merak edenler, psikoloji ve psikanalizle ilgilenenler için ilgilerini çekecek, temel nitelikte 2 makale…

Yorumlar

SİZİN İÇİN ÖNERİLEN DİĞER İNCELEMELER