KİTAP TANITIMLARIM 188.

“FANTASTİK EDEBİYAT” (La Litterature Fantastique) – Jean-Luc Steinmetz, Dost Y., 148 s., 1. Baskı, 2006.

Dost Yayınları’nın, cep boy formatındaki “Kültür Kitaplığı” serisinin 32. kitabı olan “Fantastik Edebiyat” kitabının yazarı,  Nantes Üniversitesi Fransız Edebiyatı Profesörü. Fantastik Edebiyat tutkunu olduğum için, okumak benim için kaçınılmazdı. Türün kökenleri ve önemli yazarları, eserlerini irdeliyor kitap.

5 bölüme ayrılmış kitapta ilk bölümde, fantastik teriminin etimolojisi incelenmiş. “Phantasma” sözcüğü gibi, fantastik ifadesinin kökeni, anlamı, kapsamı anlatılıyor. Fantastik kuramcılarının çalışmaları, fantastiğin izlekleri mercek altına alınıyor. Sonraki kısımda edebiyat öncesindeki fantastik kökenler irdeleniyor: söylenceler, mitoloji vs. Akabinde edebiyatta ilk fantastik eserlere geçiliyor: peri masalları ve antik edebiyattaki ilk örneklerden sonra esas fantastik edebiyatın patlama yaptığı 18. ve 19. yüzyıl edebiyatı, kitabın büyük bölümünü oluşturuyor. Bu kapsamda kitapta ilk bahsi geçen yazar eserler; Cazotte – “Âşık Şeytan”, Beckford – “Vathek”, Walpole – “Otranto Şatosu” ve Potocki – “Zaragoza’da Bulunan El Yazması”,  Radcliffe – “Udolpho’nun Sırları”, Lewis – “Keşiş (The Monk)”, Poe ve Nodier.

Daha sonraki bölümler sırayla; Alman romantizmini, Fransız romantizmini, Poe ve etkisini ve çağdaş fantastiği irdeliyor. “Alman Romantik Fantezileri” adlı ikinci bölümde elbette ki Hoffmann ile birlikte Tieck, Marchen, Fouque ve Chamisso anlatılıyor. Tekinsizliğin üstadı Hoffmann, daha uzunca incelenmiş. Ben de çok severim. Freud’un, tekinsizlik üzerine yazdığı meşhur makalesinde de Hoffmann’ın “Kum Adam” öyküsü incelenmişti, bundan da bahsediyor kitap. Ben bu makaleyi de Hoffmann’ın bazı kitaplarını da tanıtmıştım daha önce. Hatta bu kitapta bahsi geçen bazı yazarların eserlerini tanıtmıştım. Okumadıklarımı da not ettim ve kitaplarını sipariş listelerime ekledim.

Fransız romantizmi bölümünde ise Nodier, Gautier, Balzac, Merimee anlatılıyor. Saydıklarım dışında bahsi geçen başkaları da var tabii. Diğer bölümler için de geçerli bu durum. Poe’nun etkisi altındaki 4. bölümde ise adı üzerinde, Poe inceleniyor uzunca. Sonra Poe etkisindeki diğer yazarlardan bahsediliyor: Hawthorne, Verne, Villiers, Mauppasant, Huysman, Kardec, Wilde, Stevenson, Stoker vs. Son bölümde fantastiğin modern zamanı anlatılıyor. Meyrink, Kubin, Kafka, Breton, H. James, Lovecraft ve takipçileri, Bierce, Machen ve daha niceleri…

Sonuç olarak türün fanları için güzel bir kaynak olma özelliğini taşıyor kitap. Ancak, fantastik edebiyata hâkim değilseniz, yeni başlıyorsanız tavsiye etmem. Daha ziyade, bu konuya biraz hâkimseniz, yazarların ve eserlerin en azından bir bölümünü okumuşsanız işinize daha çok yarayacaktır. Zira edebiyatın bir tarzının tarihçesi olmasının yanında, teknik terimlerle de iç içe, kuramsal, akademik bir inceleme yapısında kitap. Ha bir de, Tolkien var mı diye soruyorsanız maalesef adı bile geçmiyor. Günümüzde fantastik deyince yalnızca diyar fantazyaları ve fantastik maceralar akla gelse de bu kelime orijininde korkuyu, doğaüstü olanı barındırıyordu. Dolayısıyla kitapta bu tarz yazar ve eserler irdeleniyor. Hatta bilim kurgu da fantastiğin alt tarzı olarak görülebilir ama kitap, bu tarza da el atmıyor. Yalnızca Jules Verne’den bahsediliyor bir yerde kısaca; o da Poe’dan etkilenmesi odağında.

Yorumlar

SİZİN İÇİN ÖNERİLEN DİĞER İNCELEMELER