KİTAP TANITIMLARIM 99.

“LİMAN MÜDÜRÜ” (The Harbor Master)- Robert W. Chambers, Laputa Y., 62 s., 1. Baskı, 2020.

 

“Okyanusta aynı balık gibi solungaçları olan bir adam yaşıyor!”

 

Lovecraftvari kozmik korkuya hoş geldiniz. Zaten yazar, Lovecraft’ın ve birçok korku yazarının etkilendiği birisi. 1865 doğumlu Amerikalı yazar, en çok “Sarı Kral” karakteriyle bilinir. Bu öykü aslında 1904 yılında “Innsmouth Döngüsü” (The Innsmouth Cycle) adlı antolojide yayımlanmış. Laputa ise bunu ayrı bir kitap olarak dilimize kazandırmış. Bu yayınevi klasik korku fanlarına hitap ediyor görünüyor. Dilimize güzel eserler çeviriyor bu tarzda. Hemen hemen bastıkları her kitabı aldım, almaya devam ediyorum. Devamını bekliyorum.

Öykü daha başlangıçtan itibaren Lovecraft’ın kozmik korku öykülerinde iyi bildiğimiz bir olguyla açılıyor. Birinci ağızdan bize, kısa süre önce yaşadığı akıl almaz olayları anlatan, bilimselliğe inanan, insan aklına güvenen bir anlatıcı; gördüğü şeyin gerçekliğini sorguluyor. Zoolog olan anlatıcı, New York’ta bir zooloji bahçesinde genel müfettiştir ve patronu onu, aldığı bir mektup sonucunda kuzeye, Kara Liman diye bir yere yollayacaktır. Burada hemşiresiyle birlikte yaşayan Burton Halyard, mektubunda elinde bir çift Büyük Dalıcımartısı kuşu olduğundan söz etmektedir. Oysa söz konusu hayvanın nesli 40 yıl önce tükenmiştir. Asıl önemlisi, limanda yaşayan iki ayaklı bir denizel canlıdan da söz etmekte fakat mektupta bunun hakkında fazla bilgi vermeyeceğini söylemektedir. Anlatıcımız haliyle, mektupta yazanlara inanmamakta, dalga geçmektedir. Ancak, patronu onu Kara Liman’a yollayacaktır. Gittiği yerde “Liman Müdürü” denilen kozmik yaratıkla karşılaşacağını tahmin edersiniz sanırım.

Öyküde korku figürü olarak direkt kullanılan “Liman Müdürü” adlı yaratık, Lovecraftian Bestiary’deki “Deep Ones”, “Cthulhu”, “Dagon” benzeridir. Zaten bu öykünün yer aldığı antolojinin adının “Innsmouth Döngüsü” olduğunu göz önüne alırsak, Lovecraft’ı ve özellikle “Innsmouth Üzerindeki Gölge” öyküsünü okuyanlar beni daha iyi anlayacaktır. Rahatlıkla bir Lovecraft öyküsü olarak okunabilir dolayısıyla kitap. Ancak eğer bir Lovecraft öyküsü olsaydı en sevdiklerimden birisi olmayabilirdi. Chambers’ın dilini çok düz buldum. Elbette bu yazarların edebi olmak gibi dertleri yoktu, ağırlıkla kozmik korkuya odaklanıyorlardı. Bu yüzden, bir çırpıda okuyabileceğiniz çerezlik bir korku öyküsü olarak değerlendirebilirim. Herhangi bir metafor, yoğun alt metinler, sembolizm beklemeyin diye söylüyorum.

Sonuç olarak Lovecraft ve direkt korku öyküsü sevenlerin bir çırpıda okuyabileceği bir öykü.


SEÇTİĞİM ALINTI:

“Sana buralarda hiç balık gibi solungaçları olan bir adam görüp görmediğini sormak istiyorum.”

“Solungaç?”

“Evet, solungaç, öyle birini gördün mü?”

“Hayır! Sen de öyle birini görmedin.”

“Hayır, görmedim ama okyanusta aynı balık gibi solungaçları olan bir adam yaşıyor. Hem şüpheli davranmana gerek yok, benim sözümün eri olduğumu herkes bilir. Ve ben okyanusta bir adam ya da adama benzeyen senin boylarında, barut renginde bir şeyin yaşadığını söylüyorsam bu şey gerçekten de orada yaşıyordur, hem tanığım da var.”

“Kim?”

“Tanık mı? Hemşirem tabi ki de.”

“Oh! Hemşiren, solungaçları olan ve barut renkli bir adam mı gördü?”

“Aynen öyle. Hem Francis Lee de gördü. Oh, sırıtmana gerek yok genç, Liman Müdürü buralarda anlatılan eski bir hikâyedir, kime sorsan söyler.”

“Liman Müdürü!”

“Evet, solungaçları olan barut renkli adam, işte Liman Müdürü o. Dalgalar Limanı’ndaki hangi işçiye sorsan sana anlatır. Git Francis Lee’ye geçen Cuma koyda neyi etrafta koşuştururken gördüğünü sor! Sahile yakın yaşayan herhangi birine tepelerin üzerinde duran insan şekilli şeyin ne olduğunu sor!”

Yorumlar

SİZİN İÇİN ÖNERİLEN DİĞER İNCELEMELER